Skärmavbild 2017-05-27 kl. 15.58.25

64an

P1010390

Commodoren är såld. Är igentligen inte så intresserad av att köra gammelbilar, gillar mest att pyssla om dom. Commodoren var ”klar” så den fick utgå ur stallet. Har ändå bara plats för en bil.

Så nu påbörjas reparation av Kadett 64an som fått stå och mogna under snön i vinter. Den är mekaniskt helt i ordning och faktiskt besiktad och körklar, men lite småpyssel och rep av några rostskador ska det bli. Först ut lite ny plåt vid förargolvet.

Moderniserad

P1010085 P1010090

Har pysslat lite med bränslesystemet och bytt ut det antika 70-tals Bosch D-Jetronic insprutet mot ett modernare Bosch Motronic ML4.1 Det gamla fungerade hyfsat men hade nån läckande spridare som gjorde den ibland lite svårstartad varm. Dessvärre finns inte dom spridarna att köpa så då fick det bli ett komplett modernare system från en Omega 3,0.  Blev ingen längre provtur med sommarsulor men startat up och backat ut i snön i alla fall. Startade direkt och verkar gå superfint.

Räddad för framtiden.

Har gått ett tag sen jag lovade ”show-off” bilder på bilen, men får väl skylla på den Svenska sommaren. Har knappt varit några dagar med bra fotoväder. Här kommer iaf några nya bilder.

Efter en vinter med diverse reparationer, justeringar och utredning/fix  av tidigare ägares diverse om och felkopplingar så är den nu i ”mint condition”.

Besiktningen i våras gick galant och med blanka papper, så nu är det bara att gasa på. Den stora sexan på 165hk spinner som en katt och automatlådan växlar ännu efter 42 år helt som den ska. GMs automatlådor är nästan omöjliga att köra slut på.

Komforten går naturligtvis inte att jämföra med dagens bilar men på landsväg går den förvånansvärt fint. Skivbromsar fram och bak samt servostyrning var faktiskt standard på denna år 1973 så den är lätt att köra. Ljudnivån är väl den stora skillnaden mot moderna bilar. På denna sitter dessutom ett Sport avgassystem på 2,5tum som mullrar rätt skönt. Inte vilsamt i längden, men blir ju inte så långa svängar med denna så det får man ta.

Bränsleförbrukningen kollar jag ej, men den är ingen miljö/ekonomi bil…

Önskar alla en skön sommar och så får man se vad som händer till hösten när den ska garageras igen. Nåt litet vinterpyssel går alltid att hitta när man har med såna här gamla bilar att göra.

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973 Fälgar: Barzetta Cross Spoke

Opel Commodore GS/E Coupe 1973
Fälgar: Barzetta Cross Spoke

Fälgar och däck beställde jag från Finland.  Tyrelia.com  Mycket bra priser där.

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973

Opel Commodore GS/E Coupe 1973 Interiör fram orginalskick.

Opel Commodore GS/E Coupe 1973
Interiör fram orginalskick.

Opel Commodore GS/E Coupe 1973 Interiör bak . Orginalskick

Opel Commodore GS/E Coupe 1973
Interiör bak . Orginalskick

Tankad

11071142_652301208233439_6876888644872196245_nTankad och klar för besiktning.

Pärlan provkörd och tankad inför bes i veckan. På macken l Antnäs stöter jag på Calle Carlkvist motorjournalist på Vi Bilägare. Han hade flugit upp för att köpa den fina 80-tals Opel Senatorn i bakgrunden och ville prompt fotografera dessa Opelklassiker tillsammans. Skulle komma i ett litet reportage i tidningen senare.

Sluttampen

P1000841 Nytt kromat dubbel-slutrör.

Vintern har gått och montering av ett nytt kromat dubbel-slutrör på avgassystemet innebär att jag nu gått igenom hela bilen från för till akter och nu återstår egentligen bara lite slutputs/polering inför vårpremiären och besiktningen i slutet av april.

Commodoren var ju ett ganska lätt projekt då den var karossrenoverad och nyligen lackerad, passande då jag inte haft 100% kraft i kroppen. Men förutom lite små inredninsjobb som omklädning av dörrsidorna mm så finns ju alltid en del mekaniska problem på en 42 år gammal bil. Motormässigt så gick den helt ok förutom att tomgången var ovanligt hög. Fixades med en ny tillsatsluftslid vars uppgift är att höja tomgången ( endast) vid kallstart. Den trestegade automatlådan var även lite ovillig att växla upp, visade sig vara ett enkelt fel då tidigare ägaren anslutit en vacumslang fel. Bromsarna är sånt som man alltid bör gå igenom vid en renovering. Alla bromsoken kärvade mer eller mindre så det fick bli en helrenovering av alla bromsok. Ny handbromsvajer och nya handbromsbackar blev det också så nu bör bromsarna inte vålla några problem vid besiktningen.

Som sagt ett trevligt litet vinterprojekt och nu längtar man till premiärturen.

Återkommer med show-off bilder senare. Glad Påsk/Lasse

Snö och bromsjobb

Vad har hänt sen sist? Jo, snön har vräkt ner i här i Luleå så det har blivit en hel del snöröjande med snöslungan.

I garaget har jag bytt fjädrar fram då där satt  ej orginalfjädrar (troligen Volvo eller Mercedesfjädrar) som gjorde den onödigt hög fram. Ser bättre ut nu. Bytte även nån bussning som ej var helt fräsch.

Har även påbörjat bromsrenovering då alla bromsoken var mer eller mindre kärva. Nya bromskolvar och tätningssatser så ska dom bli som nya igen.

P1000820P1000822

 

 

Dörrpaneler

 

 

Fixat dom fula dörrpanelerna som hade delvis trasigt skinn , fula högtalarhål samt sprickor i träpanelen. Nytt skinn i ”äkta läderimitation” samt nya träpaneler i ”äkta ekimitation” och dom ser nu ut som nya igen 🙂

Före                                                   Efter

P1000682 P1000803